Esküvői hagyományok és babonák: Valami régi, valami új, valami kék és valami kölcsön…

Valami új valami régi valami kék valami kölcsön esküvői babonák hagyományok
Valami régi, valami új esküvői hagyományok esküvői babonák
Kép forrása

Az angolszáz esküvői hagyományok és babonák szerint minden mennyasszonynak viselnie kell az esküvője napján „Valami régit, Valami újat, Valami kéket, Valami kölcsönbe kapottat”. Ez a hagyomány nem csak babona, mivel mindegyik szimbólum fontos jelentéstartalommal bír.

Valami régi

A „Valami régi” a mennyasszony hajadon életét hivatott szimbolizálni. A régi tárgyak képviselik a múltat, a kapcsolatot a mennyasszony és családja, különösen a mennyasszony-édesanya-nagyanya vonalon, vagy akár távolabbi kapcsolatra is utalhat, ami a mennyasszony számára fontos éveket idézheti elő. A régi tárgy a folytonosság szimbóluma.

Becsempészheted akár az édesanya vagy nagymama fátylával, egy kis részlettel az ő esküvői ruhájukból, valami általuk hordott ékszerrel is…

Valami új

A „Valami új” -, mint az egyik az esküvői hagyományok és babonák közül- a házasságkötés utáni életet szimbolizálja, képviseli a jó szerencsét és a sikert. Az új dolog viselése jelenti, hogy a mennyasszony és a vőlegény házassága örökké tart, közös életük sok új emlékkel és élménnyel gazdagodik.

A „Valami új” lehet bármi, amit a Nagy napra vásároltál: lehet maga a mennyasszonyi ruha, a cipő vagy egy szexi fehérnemű….

Valami kék

Valami kék esküvői hagyományok esküvői babonák
A kép forrása

A „Valami kék” a tisztaság és a hűség jelképe. A mennyasszonyok általában a harisnyakötővel szokták megoldani, amit a hagyományok szerint a vőlegény a szájával szokott leszedni az esküvő napján a násznép előtt, majd azt a nőtlen férfiak közé bedobja. Aki elkapja, az lesz a következő házasulandó.

Kreativitásotoknak csak képzeletek szabhat határt: körömlakk, smink, ékszer, mennyasszonyi csokor…

Valami kölcsön

A „Valami kölcsön” kapott dolog a család és a barátok egész életen át tartó támogatását hivatott szimbolizálni, azokat az embereket, akikre az ifjú pár házasságkötésükkor és azt követően is számíthatnak. A kölcsönkapott dolog már férjhez ment, boldog házasságban élő asszony adja, így a sikeres kapcsolat záloga. Az esküvői hagyományok és babonák szerint bármit lehet kölcsönkapni, de az esküvőt követően, sértetlenül vissza kell adni.

Bármilyen kiegészítő formájában viselheted: kölcsönkapott ékszer, hajcsat, ruhadarab…

Egy kis érdekesség a hírességek világából: ők így csempézték be az esküvői hagyományokat és babonákat az Ő Nagy napjukon

Meghan Markle

„Valami kék”-et esküvője napján a ruha tervezői úgy oldották meg, hogy szinte észrevehetetlenül a fátyol szegélyét díszítő hímzésbe varrtak egy kis ruhadarabot, abból a ruhából, amit Henry herceggel való első randevúján hordott.

Meghan Markle valami régi, valami új esküvői hagyományok
A kép forrása: www.marieclair.com

Beatrix hercegnő

Beatrix hercegnő nagymamájától, Erzsébet királynőtől a mennyasszonyi ruhát és a tiarát kapta „Valami kölcsön és Valami régi” hagyománynak eleget téve. A tiarát maga, Erzsébet királynő viselte saját esküvőjén, a ruhát pedig egy hivatalos eseményen.

Borítókép forrása: www.davidsbridal.com