Menyasszonyi csokor- dobócsokor- csokordobás

Menyasszonyi virágcsokor dobás Siófok Szóda Menyasszonyi csokor- dobócsokor- csokordobás
Menyasszonyi csokor dobás Siófok Szóda
Kép forrása 1.

Az esküvő egyik legszebb díszítőeleme nem más, mint az esküvői virágdekoráció, ahol a menyasszonyi csokor, dobócsokor, templomi virágdíszek, boldogságkapu mind színben, mind stílusban harmonizálnak egymással. A legtöbb hazai esküvőn szinte kihagyhatatlan programpont a menyasszonyi csokor vagy a dobócsokor eldobása, a csokordobás. De honnan ered ez a szokás, mikor és mit dobjunk el?

Menyasszonyi csokor hagyománya

A mennyasszonyi csokor eldobásának hagyománya angolszász kultúrából ered. Az első csokrokat még gyógynövényekből készítették, és gyakran fokhagymát tűztek bele. A fokhagymához az a népi hiedelem kapcsolódik, mely szerint a fokhagyma elűzi a betegségeket és a rossz szellemeket az ifjú pár életéből. Manapság nincs nagyon a köztudatban, de régen a vőlegényeknek is volt csokruk az esküvőn. Ebből alakult ki a zakóra tűzött virágdísz hagyománya.

Csokordobás

A mennyasszonyi csokor eldobásának rituáléja egyúttal az önzetlenségről is szól, mivel a csokor a boldogságot jelképezi, így eldobásával a boldogságunkat szeretnénk átadni esküvőnk napján. Manapság már ezt a szokást természetesen úgy értelmezzük, hogy amelyik hajadon lány elkapja a csokrot a sorban az lesz a következendő házasulandó.

A csokor eldobása jellemzően a templomi vagy a polgári ceremónia után kerül sor. Ilyenkor a mennyasszony hátat fordít az összegyűlt hajadon lányoknak és így dobja el.

A menyasszonyi csokor tökéletes dublőrje a dobócsokor

Manapság már egyre több mennyasszony szeretné megtartani a mennyasszonyi csokrát, így egyre nagyobb divattá vált úgynevezett dobócsokor készítése. Ez nem más, mint a mennyasszonyi csokor kicsinyített mása. Ha nagyobb a násznépben a hajadon lányok részvételi aránya, akkor készítethettek olyan dobócsokrot, ami három-négy felé hullik szét. Ekkor a hagyomány szerint több lány is esélyt kap a férjhez menéshez.

Menyasszonyi körcsokor Siófok Szóda
Kép forrása: Stangl Pictures

Mivel mostmár tisztában vagytok a menyasszonyi csokor, dobócsokor és csokordobás hagyományával, hogy miért tölt be olyan fontos szerepet a „Nagy nap”-on, itt az ideje eldöntenetek, ti hogyan szeretnétek beilleszteni a TI napotokba!

Mindenképpen adjátok meg a módját, tegyétek felejthetetlenné ezeket a perceket, elvégre jó esetben csak egyszer adódik rá alkalom az életben, hogy a magasba dobjátok, ezzel is minden jót kívánva a barátnőknek, rokonoknak és koszorúslányoknak!