Menyasszonytánc vagy menyecsketánc

menyasszonytánc fehér menyasszonyi ruha éjfél tánc

Menyasszonytánc vagy menyecsketánc? De melyik mit jelent és van-e egyáltalán különbség a kettő között?

Az biztos, hogy mind a menyasszonytánc és mind a menyecsketánc az esküvőtök napjához kapcsolódik. Az alapvető különbség abban van, hogy mikor szeretnél táncolni a násznéppel: éjfél előtt vagy éjfél után?

Ha ugyanis éjfél előtt, akkor még menyasszonyként, teszed mindezt. Ekkor érdemes átgondolnod, hogy menyasszonyi ruhád és a hozzá illő cipőd alkalmas-e a násznéppel való fergeteges táncra?

Ha éjfél után szeretnéd ropni, akkor már az általad választott menyecskeruhában, ami a hagyományoknak megfelelően valamilyen piros színű vagy piros színt tartalmazó ruha, ami általában egy lazább, hajnalig tartó bulizásra is alkalmas, egy hozzá illő kényelmes cipőben. Ma már egyre divatosabb egy piros Convers cipőben eltölteni az este, éjszaka, hajnal vagy akár reggelig tartó buli hátralévő részét. Ekkor már asszonyként táncolsz először.

Itthon sokkal nagyobb „divatja” van a menyecsketáncnak, sokkal inkább elterjedt, kedveltebb, mint a menyasszonyi ruhás menyasszonytánc. A vőfély az első esetben ” eladó a menyasszony„, a második esetben ” eladó a menyecske” , „eladó az újasszony” kikiáltással hívja fel az egybegyűlteket. A násznép tagjai ilyenkor általában sorba állnak, és a tanúk által felvigyázott kosárkába dobják a nászajándéknak szánt meglepetéseket tartalmazó borítékokat. Ezt követően megtáncoltatják a menyasszonyt, és ezután adják át a sorban következőnek.

Ha a menyasszonytáncot választod, akkor a legutolsó a sorban nem más, mint az újdonsült férj, aki a táncoltatás után felkapja a menyasszonyt és a kosarat , kiszaladnak, és ezután mennek átöltözni.

A második esetben a menyasszonyrablás -, ha a barátok ilyet is terveznek- vagy csak egyszerűen az átöltözés után veheti kezdetét a tánc. A tánc után még egy „kis” aprópénzszórás- mint minden jó barát kedvenc elfoglaltsága (soha nincs vége…) – és tányértörés is előfordulhat…

Te melyiket választanád az esküvődön: a fehér ruhás menyasszonytáncot vagy a piros ruhás menyecsketáncot…?

Ha van kedvetek, küldjetek nekünk néhány képet a Ti menyasszony-/ menyecsketáncotokról!