Harisnyakötő babonája

Harisnyakötő babonája harisnyakötő eldobása az esküvőn
Kép forrása

A harisnyakötő babonája nem máshoz kapcsolódik, mint az esküvőhöz, mégpedig a menyasszony ruhájához. Az ehhez kapcsolódó népi babonák, hagyományok és hiedelmek legtöbbje a házasságkötéssel kapcsolatos, így a „Nagy nap”-hoz kapcsolódik.A harisnyakötő nem más, mint a menyasszonyi csokor férfi megfelelője, hiszen ezért a nőtlen férfiak vetekednek, próbálják megszerezni, mert a régi babona szerint ez szerencsét hoz, mégpedig a közeli házasságot.

Harisnyakötő = boldogság!

A harisnyakötő megszerzése a régebbi időben szintén a boldogsággal volt kapcsolatos. Ekkor a férfiak már a meglazított harisnyakötőt erővel szerezték meg a menyasszonytól, és akinek sikerült, az mindaddig ,mint trófea a kalapján viselte, míg oda nem ajándékozta a kiválasztott menyecskének.

Angol hagyomány, hogy a férfiak a harisnyakötőt megpróbálták még az oltár elhagyása előtt a menyasszonytól megszerezni. Aki sikerrel járt, az diadalittasam hordozta körbe a templomba, ugyanis ez az jelentette, mint a menyasszonyoknál a csokordobás, vagyis hogy hamarosan megházasodik.

Ugyancsak angol hagyomány, hogy az esküvői vacsora alatt, az asztal alatt mászva valamelyik meghívott kisgyerek elcsente a menyasszony harisnyakötőjét, majd azt miután a nőtlen férfiak apró darabokra vágták, megosztoztak rajta.

Franciaországból ered az a hagyomány, mely szerint a menyasszony öltözékének utolsó darabja, amit felhúztak, a harisnyakötő volt. A felhúzáshoz kiválasztottak egy hajadont, aki igen szerencsésnek érezhette magát, mert a babona szerint egy éven belül férjhez mehetett. Ugyancsak ehhez kapcsolódik, hogy aki elkészítette és megajándékozta a menyasszonyt a harisnyakötővel, illetve aki az esküvő után megkapta, arra nemsokára boldog házasság várt.

Harisnyakötő és a gyermekvárás

A harisnyakötő babonája körébe tartozik egyes területeken a gyermekvárással kapcsolatos hiedelmek is. Ilyen például az, ha a menyasszony lábát szorítja, akkor hamarosan leánygyermeknek fog életet adni. A másik, ha a menyasszony könnyű szülésre vágyott, akkor a harisnyakötő felhelyezését a vőlegényre bízta. Ha gyorsan szerettek volna teherbe esni, akkor szalmából és kagylóból készített harisnyakötőt viseltek az esküvő előtti éjszakán. Ha fiúgyermekre vágytak búzaszalmából, ha inkább leánygyermekre akkor zabszalmából készített harisnyakötőt viseltek. a babona „működésének” alapfeltétele a szüzesség volt.

A színek jelentése

A harisnyakötő színe is szerepet játszott egyes kultúrákban a népi hiedelmek kialakulásában. Egy éven belüli házasságkötés reményével kecsegtetett , ha a hajadonok harisnyakötőt cseréltek egymással, de csak akkor, ha ezek színe fekete és sárga volt.

Tízcentes a harisnyakötőbe?

Hittek abban is, ha egy nőtlen férfitól kérsz egy tízcentest, és egy házast rá tudsz venni arra, hogy ezt varrja bele a harisnyakötődbe, és ezt hordod, akkor egy éven belül eljegyez valaki. De a harisnyakötőt a térded alatt viseled, a házasság elkerül.

Lecsúszó vagy elhagyott harisnyakötő?

Ha véletlenül kilazul vagy lecsúszik a harisnyakötő a leány lábán, ez arra utal, hogy szerelme rá gondol. Ha mindez Mária körmeneten történik vele, tetejébe még el is hagyja a harisnyakötőt, akkor egy éven belül teherbe esik, attól függetlenül, hogy házas-e vagy sem. Aki azonban máskor veszíti el, annak ez egy jel, hogy férje vagy szeretője megcsalja.

Három, mint szerencseszám és az álmok

Az a leányzó, aki háromszor próbálja megkötni harisnyakötőjét, de nem sikerül, szerencsére számíthat.

Ha harisnyakötővel álmodsz férfi létedre, akkor ez azt jelzi számodra, hogy egy hölgy érdeklődik irántad. Ha nőként álmodsz harisnyakötőről, amit viselsz, akkor álmod megcsalást jelent.

Harisnyakötő ma…

Ma már nálunk is a harisnyakötő babonája nem jelent mást, mint azt, hogy a vőlegény hátrahajítja a menyasszony harisnyakötőjét a még nőtlen férfiaknak. Közülük a szerencsés nyertes fog először megnősülni.

Ti tartjátok vagy tartottátok az esküvőtökön ezt a népi hagyományt?

Borítókép forrása