Ki kíséri a menyasszonyt az oltárhoz?

Ki kísérje a menyasszonyt a padsorok közötti vonulás

A legtöbb kislány álma, hogy egyszer menyasszony lesz, legalább olyan szép lesz, mint az édesanyja az esküvői képeken. Sokszor elképzeljük, milyen lesz a MI nagy bevonulásunk a MI nagy napunkon, amikor minden szempár ránk szegeződik…, de ki kíséri a menyasszonyt az oltárhoz?

Ki kísérje a menyasszonyt édesapa kísérő
Kép forrása

Beszéljünk egy kicsit a magyar hagyományokról

A magyar hagyomány szerint beszéljünk akár egyházi, akár polgári szertartásról az ifjú pár együtt vonul be a templomba vagy a házasságkötő terembe. Manapság azonban sokkal kevésbé kötöttek az ilyen szokások, és a házasulandók kedvük szerint variálhatják az ilyen apróságokat.

Ki kíséri a menyasszonyt az oltárhoz, ha az édesapa megvan?

Az esküvőn, ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy édesapánk él és életünk fontos része, akkor kérjük meg őt, legyen ő, aki az oltárhoz kísér minket. Ne feledjük, ő az első férfi az életünkben, akire bármikor számíthatunk, midig ott lesz mellettünk, amikor szükségünk lesz rá!Összességében hatalmas szerencséje és ajándéka egy édesapának, ha a lányát kísérheti.

Ki kísérje a menyasszonyt az oltárhoz
Kép forrása

Mit tehetünk, ha nincs édesapa?

Hatalmas űrt hagy maga után, ha elveszítettük édesapánkat vagy nem képzi szervesen mindennapi életünk részét, nem tartjuk vele a kapcsolatot. Bármelyik helyzetben legyünk is, tudjuk egy szerető és gondoskodó apát nem pótolhat senki. Ha úgy gondolod, hogy egy menyasszony nem mehet be egyedül, valakinek mindenképpen kísérnie kell az oltárhoz vezető úton, akkor ez az ősi hagyomány szerint lehet a legközelebbi férfi rokon vagy a keresztapa. De nem szükséges magad tartani a hagyományokhoz, válaszd azt a férfit, aki közel áll hozzád, legyen az akár a testvéred, barátod…

Ki kíséri a menyasszonyt az oltárhoz, ha két apa van jelen az életünkben?

Előfordulhat olyan helyzet is, amikor két apa van az életedben: édesapád és nevelőapád.

Ebben az esetben azt válaszd, aki a szívedhez közelebb áll, aki sokkal inkább az életed része. De döntésedet mindenképpen beszéld meg, magyarázd meg a „másik” apának.

Előfordulhat, hogy nem tudsz választani, hiszen mindketten ott voltak veled, ott voltak neked. Miért ne lehetne, hogy mindketten ott állnak melletted életed egyik legnagyobb eseményénél?!

Dupla esküvő? Miért ne?

Ha testvéreddel egy napra tervezitek az esküvőt, tehát dupla esküvőt tartotok, akkor az édesapátokat közrefogva vonulhattok be.

Ha két különböző családból származó menyasszony tart egyszerre esküvőt, akkor a fent leírtak alapján választhattok vagy a két vőlegény és a két menyasszony együtt vonulhat be, egymás után.

Ki kísérje a menyasszonyt dupla esküvő
Kép forrása

Hagyomány itt is létezik, de az, hogy ki kivel vonul be, valójában már a ti döntésetek: azzal mentek be, akivel csak szeretnétek, és olyan formában, ahogy szeretnétek. Az sem egyedülálló, hogy a menyasszony teljesen egyedül vonul a padsorok között, a vőlegény pedig már az oltárnál várja – és ez is teljesen rendben van.

Borítókép forrása